Visbereidingen

Visbereidingen
Het is vreemd, dat veel mensen precies weten hoe ze een kippetje of biefstuk moeten bereiden, 
maar compleet voor een raadsel staan bij het onderwerp vis. Toch is het allemaal niet zo moeilijk!
Het visvlees van verse vis is zacht en fijn van smaak en vergt slechts een korte bereidingstijd. 
Het te lang bakken of koken van vis maakt het visvlees taai en bederft de smaak. Maar wanneer is vis precies gaar?

Hoe lang bereiden? In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk 
(in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. 
Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de 
structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten. 
Aangezien er veel verschillende vissoorten zijn met ieder hun eigen structuur en dikte, 
zal men ook verschillende bereidingstijden moeten aanhouden. 

Tabel Bereidingstijden vis
Ovenstand 200°, Magnetron op half vermogen 300 à 400 W 
  Koekenpan Pocheren Oven Stoven Magnetron
Hele verse vis (ca.250 g)          
Forel 8 - 10 min 8 - 10 min 15 - 20 min 15 - 20 min 3 - 5 min
Schol 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 10 - 15 min 3 - 5 min
Sliptong 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 10 - 15 min 3 - 5 min
Gamba's (100 g) 3 - 4 min 3 - 4 min 7 - 10 min 7 - 10 min 3 - 5 min
           
Verse filets (ca.150 g)          
Kabeljauw 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Koolvis 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Roodbaars 3 - 5 min 3 - 5 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Schol 3 - 5 min 3 - 5 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Zalm 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Zeewolf 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
Zwaardvis 4 - 6 min 4 - 6 min 15 - 20 min 8 - 10 min 2 - 3 min
           
Moten (ca.200 g)          
Tonijn 4 - 7 min 4 - 7 min 15 - 20 min 8 - 12 min 3 - 4 min
Zalm 4 - 7 min 4 - 7 min 15 - 20 min 8 - 12 min 3 - 4 min
           
Gebakken vis          
Lekkerbek 5 - 6 min --- 10 - 12 min --- 2 - 3 min
Kibbeling 3 - 4 min --- 8 - 10 min --- 2 - 3 min
Mosselen 2 - 3 min --- 6 - 8 min --- 2 - 3 min
Scholfilet 3 - 4 min --- 8 - 10 min --- 2 - 3 min
Kabeljauwburger 3 - 4 min --- 8 - 10 min --- 2 - 3 min
Visfilet 3 - 4 min --- 8 - 10 min --- 2 - 3 min